Ajax won nog nooit van Rosenborg BK


Ajax wacht donderdagavond een zeer belangrijk karwei om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League. Dan moet het echter wel afrekenen met het Noorse Rosenborg BK. Tweemaal eerder stonden de Amsterdammers tegenover de Noren, maar niet één keer werd er gewonnen. De ontmoetingen.

Foto

Van Lionel Messi had nog bijna niemand gehoord; Jan van Halst was nog een ijverige middenvelder en Ronald Koeman had de leiding bij Ajax. De laatste keer dat de Amsterdammers Rosenborg BK troffen was een kleine vijftien jaar geleden in het seizoen 2002/03. In poule D van de Champions League stonden beide clubs, net als nu, tweemaal tegenover elkaar.

ROSENBORG 0-0 AJAX
Joey Didulica
André Bergdölmo, Cristian Chivu, Hatem Trabelsi, Jelle Van Damme
Wamberto, Tomás Galásek, Jan van Halst, Richard Witschge
Mido, Zlatan Ibrahimovic

Een doelpuntloos gelijkspel zou Marcel Keizer in de eigen Amsterdam ArenA vermoedelijk niet eens een héél slecht resultaat vinden. Anders dan in de poulefase zijn uitdoelpunten namelijk erg duur, zo ondervond Ajax pijnlijkerwijs in de dubbele ontmoeting met Olympique Lyonnais. 2 oktober 2002 kan de formatie van Ronald Koeman maar barweinig uitrichten in Trondheim. Verder dan enkele counters komt het niet.

"Een gelijkspel in een uitwedstrijd in de Champions League is gewoon een goede uitslag. Met name verdedigend hebben we goed gespeeld, we hebben maar één kans weggegeven", toonde Koeman zich achteraf tevreden. De coach brengt Aron Winter, Andy van der Meyde en Maxwell nog in de ploeg, maar ook zij kunnen de zege niet over de eindstreep trekken. Opvallend: zijn collega Nils Arne Eggen aan de andere kant wisselt al voor de pauze tweemaal. Hij was duidelijk niet tevreden met zijn ploeg.

AJAX 1-1 ROSENBORG
Henk Timmer
André Bergdölmo, Cristian Chivu, Hatem Trabelsi, Jelle Van Damme
Tomás Galásek, Jari Litmanen, Richard Witschge, Nourdin Boukhari
Andy van der Meyde, Zlatan Ibrahimovic

Er is geen vuiltje aan de lucht als Ajax precies twintig dagen later, op 22 oktober 2002, de Noorse ploeg in de eigen goedgevulde Amsterdam ArenA ontvangt. Zlatan, later gewisseld voor Mido, opent drie minuten voor de pauze de score (1-0). Later betreedt ook Nigel de Jong, debuterend in de Champions League, het veld. Hij ziet hoe Ajax het steeds lastiger krijgt. Lange tijd houdt Henk Timmer de nul. Als hij vijf minuten voor tijd gepasseerd wordt, toont Jelle van Damme zich een prima keeper. Hij slaat de bal met zijn hand uit het doel.

Helaas voor de Belg heeft Arturo Daudén Ibáñez het gezien en stuurt de verdediger met rood van het veld. In de daarop volgende penalty schiet Dagfinn Enerly zijn ploeg alsnog naar een punt. Hoewel dit resultaat over twee duels tegen Rosenborg ditmaal niet genoeg zou zijn voor de volgende ronde en ook destijds de teleurstelling na dit resultaat groot was, plaatste Ajax zich via een knappe 0-2 zege bij Olympique Lyonnais zich alsnog voor de knock-outfase van de Champions League.

Nog nooit wonnen de Amsterdammers dus van het Noorse Rosenborg. Toch is dat de missie die Keizer zijn mannen zal meegeven. Na uitschakeling in het miljardenbal is een goed resultaat tegen de ploeg van Kåre Ingebrigtsen. Wat gaat het donderdagavond worden? Wint Ajax ditmaal wél van Rosenborg BK?